Dołączyła: 15 Mar 2013 Posty: 181 Skąd: Aleksandria Częstochowa
Wysłany: 2014-11-02, 20:06 pomelo zabka
pomelo zakupione w obi przez moją bratową ,miała ją może 2tyg i porażka opadły wszystkie liście i została wyrzucona .a ja mam za dobre serce i ja przygarnęłam.zabrałam ją do domku i zaraz poszła do przesadzenia.stała całe lato w ogrodzie i odżyła ,zaczęła wypuszczać nowe listki i całkiem ładnie się zagęściła i zaczęła kwitnąc
Super pomelo, jedno z większych.
Gratulacje, bo te cytrusy z OBI to były dziwne.
Mi pod koniec lata padła pomarańcza z tego źródła, a cytryna sypie teraz właśnie liśćmi ...
Dołączyła: 15 Mar 2013 Posty: 181 Skąd: Aleksandria Częstochowa
Wysłany: 2014-11-03, 21:29
Szkoda każdego cytrusy jak marnieje .mnie się udało pomelo uratować teraz rośnie zdrowo i jestem zachwycona nią że chce żyć i ciągle wypuszcza nowe listki
Patrząc na liście tego cytrusa nie jestem do końca przekonany, że to pomelo. Trochę za małe jak na ten gatunek. Bardziej obstawiałbym na grapefruita, ale mogę się mylić
zapewne będzie to grapefruit, bo producenci (przynajmniej Włosi) właśnie gatunkiem pomelo określają grapefruity. "Prawdziwe" pomelo oznaczane jest Citrus Grandis / Pummelo.