Wysłany: 2012-04-12, 19:57 Informacje botaniczne o bananowcach
Przez te parę lat zabawy z bananowcami zdarzały się różnorakie pytania dotyczące botaniki tych roślin dlatego pokusiłem się o założeniu takiego wątku na tym forum i przy okazji podam to co mi się na bieżąco przypomina
Owoc bananowca pod względem botanicznym to jagoda rzekoma. Te czarne kropeczki które widać w bananach spożywczych są to zdegenerowane zalążki. Jest parę odmian bananowców które zawiązują owoce bez nasion tylko z zdegenerowanymi zarodkami (zostały wyhodowane z odmian wytwarzających nasiona) u pozostałych brak nasion można wywołać nie dopuszczając do zapylenia np. okrywając workiem z włókniny żeby nie było dostępu dla owadów lub nietoperzy zależy co jest zapylaczem u jakiej odmiany bananowca, lub chemicznie jeśli brak zapylenia powoduje nie zawiązywanie owoców. Jaki przypadek by nie rozpatrywać prowadzi do pozostania zdegenerowanych zalążków i zarastanie komory nasiennej przez pulpę wytwarzaną przez wewnętrzną część ściany zalążni. Na marginesie skórka banana to od "białej strony" to zewnętrzna część ściany zalążni a od "żółtej strony" to owocnia rzekoma. w bananie na przekroju (tak jak by ukroić plasterek) widać jakby podział na trzy części.To wzdłuż banana biegną trzy komory nasienne powstałe z trzech owocolistków.
Jak rozróżnić Musa accuminata od Musa balbisiana? Różnią się układem blaszki u podstawy "ogonka" liściowego. Niestety uprawiane w szklarni lub w mieszkaniu mają nieco zdeformowany pokrój od naturalnego i ta różnica się zaciera, dopiero w lato jak by wypuścił parę listków np. na balkonie to trzeba by spojrzeć czy podstawa blaszki jest sercowata czy strzałkowata. sercowata=balbisiana / strzałkowata=accuminata.
W którymś z wątków przeglądając widziałem zapytanie czy Musa basjoo może mieć czerwonawe przebarwienie na spodniej stronie nerwu głównego liścia. oczywiście że tak i wręcz świadczy to o tym że Musa basjoo nie ma niedoborów potasu. Oczywiście są odmiany (egzemplarze) Musa basjoo które nigdy się nie przebarwią tak i już ale jeśli się przebarwiał i przestał to jakaś saletra potasowa mu z pewnością nie zaszkodzi
Wam z pewnością nie muszę tego mówić ale że fora są przeglądane przez różne osoby szukające informacji także od podstaw to wspomnijmy że odrosty wytwarzają bananowce z rodzaju Musa i Musella natomiast bananowce z rodzaju Ensete takowych odrostów nie wytwarzają.
Jak coś jeszcze będzie mi się przypominać to tu dopiszę i zachęcam do tego innych
Pomogła: 18 razy Dołączyła: 04 Kwi 2010 Posty: 9894 Skąd: Prato - Italia
Wysłany: 2012-04-12, 21:07
Jakie fantastyczne wiadomości!!! A jak mi przyjdą do głowy jakieś pytania to mogę sie też popytać? I w ogóle mam nadzieję, że nasz nowy ekspert od bananów, to nie meteor i zagości u nas na stałe. Swego czasu był tu bowiem ekspert od palm, ale zniknął jako ten sen jaki złoty...
Sowilo: ten z pierwszego zdjęcia to albo Musa nagensium lub Musa cheesmanii z czego bardziej obstawiał bym Musa nagensium. (Na marginesie jego nasionka są w moich planach zakupowych na jesieni.)
Ten drugi natomiast wygląda na Musa accuminata.
Ewica65: Wiesz obiecywać nie będę na zaś, ale się postaram zostać na dłużej i być w miarę aktywny;):
Nie widać, bo puki co przeglądam sobie zawartość forum, czujnie łypie wzrokiem czy w dziale o bananowcach nie pojawi się nic nowego I nie goni mnie by natłuc postów, zaśmiecając wam forum ale jak wywiąże się jakaś dyskusja związana z bananowcami lub innym wątkiem w który się zaangażuje to będę aktywny
Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Gru 2011 Posty: 763 Skąd: Stalowa Wola
Wysłany: 2012-04-13, 12:46
amorphophallus napisał/a:
Nie widać, bo puki co przeglądam sobie zawartość forum
Ewci chodziło zapewne, że nie widać jak się cieszy bo widzimy literki a nie uśmiech na twarzy.
_________________ Kłos pszenicy, iść dębowy, jarzębina - podobnie jak my rodzą się, wzbierają sokami, rozkwitają, potem zaś starzeją się, więdną, umierają. Podobnie jak my kochają pieszczotę i nie znoszą brutalności. Przed nimi (...) można otworzyć duszę i znaleźć odzew.
Pomogła: 18 razy Dołączyła: 04 Kwi 2010 Posty: 9894 Skąd: Prato - Italia
Wysłany: 2012-04-14, 12:10
Ale za to znasz się na bananach i to jest tutaj najważniejsze! A nie zerknąłbyś do mojego tematu o moim stadku bananków, co by zdiagnozować czego brakuje mojemu?...