Pomogła: 4 razy Dołączyła: 18 Sie 2010 Posty: 1265 Skąd: Żywiec
Wysłany: 2011-02-23, 16:20
Nieee, ja miałam na myśli rodzaje wody jakie stosuję:
1-deszczówka
2- woda przegotowana, odstana
3- woda demineralizowana
4- woda mineralna niegazowana, niskomineralizowana
zaleznie od tego co akurat mam
Pomogła: 18 razy Dołączyła: 04 Kwi 2010 Posty: 9894 Skąd: Prato - Italia
Wysłany: 2011-02-27, 19:09
A! Ok. Bo już mni ciekawość zżerała, że to jakieś specjalne manewry dla pol;epszenia jakości wody a tym samym dla dobra roślinek...
A kffffiatuszszszki super! Ja nie umiem kwiatuszków hodować. Zdychaja mi... Najwyraźniej czuja, że i tak nie zaspokoją moich wymagań co do roślin (że je trzeba jeść) i sobie odpuszczają definitywnie.
Wysłany: 2011-07-21, 19:02
Tym razem kwitnący Mini Mark
i kolejna miniaturka - gatunek botaniczny (lecz łatwy w uprawie oraz długo i obficie kwitnący) Phalaenopsis equestris
Mam też olbrzyma - z doniczką ma ok 80cm wysokości i wiele dużych kwiatów. To mój pierwszy storczyk.
Pisałam wcześniej, że raczej wycinam cały pęd po kwitnieniu. Na zdjęciach powyżej widać, że pęd był przycięty - zrobiłam wyjątek, gdyż zakwitł tylko kilkoma kwiatami na dość potężnym pędzie, a kwiaty szybko się osypały. Wiedziałam,że stać go na więcej.
Wysłany: 2011-09-22, 09:30
Dendrobium żółte jest podobne do Dendrobium stardust Chiyomi. Kupiłam je w ogrodniczym z przeceny już bez kwiatów ponad 2 lata temu. Nie miało etykiety, więc nie ręczę za jego "rasowość".
Wysłany: 2013-10-06, 11:59
W dendrobiach uwiecznionych na powyżej zamieszczonych fotkach wycinałam stare, bezlistne już pędy. Można próbować doczekać się keiki umieszczając te pędy na wilgotnym mchu torfowcu w przeźroczystym zamykanym pojemniku. Jest to dość długi proces ale jeśli ktoś z Was ma cierpliwość to mogę wysłać te pędy 1-2 osobom chętnym.
Wysłany: 2014-05-12, 12:48
Mam zamiar podzielić moje cymbidia bo zrobiły sie z nich gęste kępy wypełniające prawie całe donice. Będę dzielic na pół, więc i tak będą spore. Tu pytanie czy ktos byłby chętny na zakup. Są 4 rózne kolory. jeden z nich jest na zdjęciu na poprzedniej stronie, jeden ma kolor wrzosowy, jeden intensywnie żółty i jeden różowy jesli dobrze pamiętam. Cena 10-15 zł za kępę + koszt przesyłki. Najlepiej by było, zeby całość poszła do jednej osoby. Chętnych zapraszam za PW.