Witam wszystkich użytkowników forum. Jestem nowy na tym pokładzie. Zacząłem przygodę z cytrusami od Calamondino cirtrus mitis. Jakies 2msc temu otrzymałem mała sadzonke,sadzonka ta się zaklimatyzowala i po zakwaszeniu ziemi kawą widać że dostała nowe życie liście z żółtych zrobily się zielone i zaczęła iść w górę. Od kiedy sadzonka odżyła na nowo postanowiłem mierzyć jej przyrosty co dwa tygodnie średni przyrost wynosi 2cm na 2tyg. Jako osoba która nie miała nigdy styczności z cytrusami jedyna wiedzę jaką czerpie to tą z internetu. Wyczytałem że w okresie zimowym konieczne jest zimowanie cytrusa żeby dobrze kwitnął i owocował. Rozumiem że konieczne jest zimowanie drzewek ale jak to wygląda z sadzonka która ma mniej niż 20cm? Niestety mam problem z dodaniem zdjęcia przez opcje na dole więc muszę wrzucić bezpośrednio link. Za każdą pomoc i radę dziekuje
[ Dodano: 2022-11-26, 23:29 ] https://www.fotosik.pl/zdjecie/c205ebc127038d8f
Ostatnio zmieniony przez Okarynek1 2022-11-27, 12:56, w całości zmieniany 1 raz
Piękna sadzonka, zimujesz ją w pomieszczeniu z najlepiej "z oknem na południe" w temperaturze 5 do 15 stopni C (w pomieszczeniu nieogrzewanym, aby nie narażać roślinę na suche powietrze), starając się utrzymać wilgotność na poziomie ok 60%.