Witam , 1 raz spotykam się z tym pojęciem , wiec wybaczcie , ogólnie wiem na czym polega , lecz prosze o rade , zamówiłem kilka nasion roślin egzotycznych i w instrukcji opisu wysiewu jest stratyfikacja , lecz nie pisze czy mam jej dokonać same nasiona , czy te nasiona mają być w ziemii , podam przykłady
drzewko truskawkowe jagody goji pigwowiec japoński, perukowiec podolski , wszystkie nasionka pisze aby poddać stratyfikacji chłodem od 0 do 7 stopni od 60 do 120 dni zalezy od rosliny , wszystko jasne , pytanie czy mam dane nasionka wsadzić do małych pojemniczków z ziemią owinac w folie i wlozyc do lodowki np , czy mam w pustym pojemniczku same nasiona dać do lodówki , prosze o rade , bo to juz nie pisze na opakowaniu
czy zamiast lodówki , lepiej dac do piwnicy na ziemi na kamionkę lepiej
Przepraszam że tak późno. Nasiona wsadź do pojemniczków z ziemią. Czy do lodówki czy do piwnicy, to zależy już od ciebie, najważniejsze żeby temperatura się zgadzała. Nasiona zgaduje że już wsadzone, udało się coś wyhodować ?