Wysłany: 2019-11-18, 18:59 Moja cytryna chyba umiera
Witam Wszyatkich jestem tu nowa proszę Was bardzo o pomoc. Mojej cytrynie zaczely opadać liście. Wyglada jak by miala za malo wody, ale podlewana była w piatek i w czoraj. W piatek nie wiem ile byla podlewana bo to nie ja polewalam, ale raczej nie duzo bo w czoraj sprawdzalam miala sucha bardzo ziemie, a wczoraj byla podlewana HUBUS EXTRA UNIWERSALNY. W piatek wyglądała jeszcze ladnie wszystko bylo okej musiało coś sie z nia stać przez weekend tylko, że mnie akurat w domu nie bylo wyjeżdżam zazwyczaj na weekend. Bardzo prosze o pomoc zalezy mi na mojej roślince
Zdjecie kwiatka(ów) pod tym linkiem. Moja cytryne zaczelam uprawiać tak mniej wiecej w sierpniu. Włożyłam 4 nasiona i cztery wykielkowaly, lecz jedna z nich bardzo wolno rosla i jakas chora była (tak mi się przynajmniej wydawało) wiec postanowilam ja wyrwać. Cytryna rosla naprawde bardzo szybko na poczatku lecz potem jakos sie zatrzymała. Ziemia na ktorej rośnie to zwykły torf i na górze posypalam troche specjalną ziemią do cytrusów. Strasznie slabo te moje roslinki wygladaja wiem
Dużo wody dostaje i nie dokarmiamy, w tym okresie.Po fotce widać korzonki ma bardzo słabe.Pestkowce czasami zamierają bez powodu. Rada wysiać nowe pestki.
_________________ Lepiej milczeć i być uważanym za idiotę niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości.
Nie da się nic zrobić? By uratować roślinę. Mam zamiar kupić nawóz do cytrusów
[ Dodano: 2019-11-18, 23:10 ]
A może powinnam wyjąć roślinę i wsadzić ja do wody może trochę się podniesie. Zrobiłam tak samo z moim nieszczęsny ananasem który ras rośnie pięknie a raz umiera i znów na nowo mi zaczoł rosnąć. Nie wiem już sama..
Ostatnio zmieniony przez Okarynek1 2019-11-19, 19:27, w całości zmieniany 1 raz
Tak jak mówi Marek, nie nawozić i nie dużo podlewać, poza tym siewki mają zapas substancji odżywczych z nasionka,więc przez pierwsze miesiące też nie trzeba je nawozić. Następnym razem wysiewaj w nieco mniejszej doniczce, ziemie użyj do cytrusów, wymieszaną z perlitem. A jak chcesz owocującego cytrusa to teraz bywają promocje w Leroy Merlin cytrusów, które oni już trochę przesuszyli,albo przelali, takie do ratowania.
_________________ Każdy pasowany na Kawalera Orderu Uśmiechu, musi wypić kielich soku z cytryny, tzw. "próba soku z kwaśnej cytryny".