Baner Cytrusy Baner Egzotyka
Sklep z roslinami wloskierosliny.pl

Belka Forum Cytrusy

FAQ  Szukaj  Rejestracja  Zaloguj

Forum Cytrusy i Egzotyka Strona Główna »  Choroby, szkodniki, porady, identyfikacja - dotyczące cytrusów » Porady dotyczące cytrusów i ich uprawy, pozostałe problemy związane z cytrusami » Nawóz dla roślin cytrusowych

Otwarty przez: horvat
2014-02-08, 23:09
Nawóz dla roślin cytrusowych
Autor Wiadomość

Czarodziej
[Usunięty]

Wysłany: 2010-09-16, 04:17   Nawóz dla roślin cytrusowych

Cytrusy jak wiadomo są w naszym klimacie dość wymagającymi roślinami, potrafią się jednak zaadaptować do nawet najgorszych wręcz warunków jakie można im zapewnić. Powinno się jednak dążyć do tego by miały one zachowane jak najbardziej zbliżone warunki do naturalnych więc typowy długi dzień latem, odpowiednio wilgotne powietrze, prawidłowe zasilanie w potrzebne im składniki pokarmowe a także w okres zimowania przy odpowiednim oświetleniu, temp. i wilgotności powietrza. Temat tej jednak dotyczy zasilania cytrusów jakie uprawiamy w naszych domach w doniczkach. Jak do tej pory żaden producent w Polsce nie stworzył prawidłowego w składzie nawozu dla roślin cytrusowych. Podstawowym błędem jaki stosują producenci nawozów to zbyt małe procentowo w swoim składzie dawki odpowiednich pierwiastków odgrywających bardzo ważną rolę w procesie wegetacyjnym i powegetacyjnym roślin cytrusowych. Nieprawidłowe nawożenie roślin cytrusowych powoduje zachwianie naturalnych procesów wytwarzania w tychże roślinach auksyn, giberelin oraz cytokinin czyli hormonów roślinnych jakie odpowiadają za wiele procesów jakie zachodzą w rozwoju cytrusów ale o tym za chwilkę, teraz przedstawię prawidłowy skład nawozu dla roślin cytrusowych jaki zapewnia cytrusom uprawianym w doniczkach odpowiednie składniki pokarmowe do prawidłowej wegetacji.

Azot (N) - 25% (w tym azotanowy 10%, amonowy 8%, , amidowy 7%)
Fosfor (P) - 22% (pięciotlenek fosforu)
Potas (K) - 24% (tlenek potasu)
Bor (B) - 0,04%
Miedź (Cu) - 0,004%
Żelazo (Fe) - 0,04%
Mangan (Mn) - 0,02%
Magnez (Mg) - 0,02%
Molibden (Mo) - 0,004%
Cynk (Zn) - 0,03%
Siarka (S) - 0,002%
Organiczny humus - 6%

Przy takim składzie nawozu zachodzą prawidłowe procesy tworzenia się w roślinach cytrusowych auksyn, giberelin oraz cytokinin.

Auksyny to hormony roślinne których zadaniem jest stymulowanie wzrostu roślin oraz systemu korzeniowego. Przyspieszenie rozwoju korzeni, pączków liściowych oraz łodyg następuje przy różnych stężeniach tego hormonu. Przekroczenie lub niedobór auksyn powoduje zahamowanie wzrostu roślin, opadanie liści, kwiatów, zawiązek owoców, owoców nie w pełni dojrzałych, zamieranie całych gałęzi. Niedobór auksyn może być spowodowany nieprawidłowym zasilaniem roślin w głównej mierze nieprawidłowym składem nawozu przez co nie zostaje wyprodukowana ich prawidłowa ilość, przenawożenie (zbyt częste nawożenie, zasolenie podłoża) powoduje wzrost stężenia auksyn. Hormon ten jest czynnikiem indukującym tworzenie korzeni przybyszowych (ważny przy ukorzenianiu wegetatywnym), stymulującym rozwój kory na pniach i gałęziach cytrusów a także wzrost owoców. Dzięki auksynom zachodzi także u cytrusów zjawisko samopylności, przy niskim stężeniu auksyn tworzą się same kwiatostany męskie natomiast przy zbyt wysokim kwiaty opadają. Prawidłowe stężenie auksyn w roślinach wpływa na różnicowanie płci u roślin cytrusowych zwiększając w kwiatach tendencję żeńską dzięki czemu otrzymujemy przez samozapylenie owoce uprawiając cytrusy w doniczkach.

Gibereliny to hormony wpływające na wiele normalnych procesów rozwojowych cytrusów. Powodują one wydłużanie się pędów w kierunku światła przy braku prawidłowego oświetlenia, po przycięciu gałęzi u cytrusów wywołują tzw. "strzelanie w pąk kwiatowy", mają udział w procesach reprodukcyjnych roślin stymulując kwitnienie a następnie rozwój zawiązek i owoców, przy ich niedoborze lub zwiększonym stężeniu zachodzi proces parenkarpii (powstawanie beznasiennych owoców). Gibereliny utrzymują równowagę pomiędzy rozwojem liści oraz rozwojem międzywęźli i kwitnieniem. Pobudzają wzrost łodyg i ogonków liściowych zwiększając powierzchnię liści (nadmiar tego hormonu objawia się okresową, nienaturalną wielkością liści co często zauważamy u naszych cytrusów - wiele osób miało np. kalamondyny o małych liściach a tu nagle wyrosły jakieś dziwnie duże). Hormon ten odgrywa dużą rolę w procesach powegetacyjnego spoczynku roślin cytrusowych zapewniając im minimum jakiego potrzebują do przetrwania w tym okresie.

Cytokininy stanowią grupę substancji wzrostowych, wykryte zostały w mleczku (płynnym bielmie) orzecha kokosowego oraz w wyciągu z drożdży, wpływających silnie na wzrost hodowli tkankowych wielu roślin. U roślin cytrusowych odpowiedzialne są za kilka ważnych procesów min. opóźniają proces starzenia się organizmu roślinnego, w współpracy z auksynami wpływają a różnicowanie się komórek, stymulują różnicowanie się chlorofilu, wpływają na kierunek transportu metabolitów, mają swój wpływ na powstawanie pąków kwiatowych, stymulują wzrost pąków pachwinowych oraz kiełkowanie nasion. Powstają one przedewszystkim w korzeniach zdrowych tkankowo roślin.

Tak więc na rozwój naszych roślin cytrusowych jakie uprawiamy w domach, na ich kwitnienie, owocowanie, na to że zamierają (brązowieją, czernieją) gałązki, na opadanie liści oraz na ich nienaturalny wzrost ma jak widzicie wpływ wiele czynników od warunków jakie zapewnimy roślinom zaczynając a na prawidłowym zasilaniu ich w odpowiednio zbilansowane składniki pokarmowe w nawozie jaki im podajemy kończąc. Myślę że warto poczytać, zgłębić troszkę tej wiedzy i przełożyć ją na praktykę o ile będziemy mieli taką możliwość by cieszyć się w naszych domach wspaniałymi roślinami jakimi są CYTRUSY.
 
 

Norbert 



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 04 Kwi 2010
Posty: 566
Skąd: Stalowa Wola/Lublin

Wysłany: 2014-02-08, 23:13   

Czarodziej, publikując opis hormonów roślinnych uwzględnił jedynie stymulatory wzrostu. Oprócz nich, zarówno w naszych roślinach doniczkowych jak i tych za oknem, roślina wytwarza fitohormony działające inhibitująco: związki hamujące rozwój i wzrost roślin.


Etylen jest lotnym związkiem chemicznym, syntezowany przez dojrzewające owoce i starzejące się tkanki. Jego stan skupienia wpływa na wybiórczość w stosunku miejsca w którym jest tworzony. Przyśpiesza etapy dojrzewania kwiatostanów i owoców, specjalizacji i ostatecznie starzenie się tkanek roślinnych. Powoduje wzrost warstwy odcinającej pomiędzy starzejącymi się liśćmi, a pędem rośliny. Warstwa odcinająca, słaba na naprężenia fizyczne powoduje opadanie liści na zimę.
Co ciekawe udowodniono, że etylen wywołuje kwitnienie ananasa. Dojrzałą roślinę, by zmusić do kwitnienia wystarczy zostawić sam na sam z… rozkrojonym jabłkiem. Należy pamiętać, że etylen jest substancją lotną, całość musimy przykryć namiotem(reklamówką, butelką 5l’trową), którą zostawiamy na okres dwóch tygodni. Same również owoce, zostawione z etylenem wydzielanym przez jabłka ulegną dojrzaniu.

Ps Osobiście również przypuszczam, że ten patent może zmusić inne rośliny obumierających po wydaniu owoca do kwitnienia. Wydaje mi się również, że sam również etylen syntezowany przez dojrzewające owoce cytrusowe może wywoływać nekrozę pędów.


Kwas abscysynowy (ABA) – jest fitohormonem wytwarzanym przez pędy i korzenie, jak i w całej roślinie w reakcjach na stres. Jego działanie wywołuje spowolnienie procesów anabolicznych rośliny, hamuję liczne mitozy komórek, hamuję wydłużanie pędów, zamyka aparaty szparkowe. Ma „przewagę” nad wzrostowym działaniem auksyn i giberelin. Znajduje się w pękach zimowych i nasionach wymagających jaryzacji.

Moja rada: kwas ABA rozpada się pod wpływem niskiej temperatury. W naturalnych, sezonowych cyklach hormonalnych, największe jego stężenie przypada na jesień, gdzie w zimie, podczas wychłodzenia ulega rozpadowi. Na wiosnę roślina „budzi” się, gdyż przewagę biorą auksyny, gibereliny, temperatura rośnie, pąki zimowe się rozwijają. Nasiona, które musiały ulec jaryzacji kiełkują. W naszym domowym zaciszu ważnym jest, by znaleźć dla roślin miejsce na zimowanie. Wystawienie rośliny na 4-6 tygodni okresu chłodu spowoduje, że gdy zaświeci słoneczko i temperatura wzrośnie nasze cytrusy wystrzelą ze wzrostem gałązek i liści.


Kwas Jasmonowy wiadomo, że reguluje morfogenezę, dojrzewanie owoców, starzenie liści. Działa typowo inhibitorowo na wzrost roślin i różnicowanie komórek. Są wydzielane podczas reakcji stresowych dla rośliny.
_________________
Pozdrawiam
Norbi!
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group designed by szpak


www.cytrusy.net.pl

Chcesz zareklamować swoją stronę na naszym forum skontaktuj się z Administratorem

Polecane miejsca w sieci - LINKIPortal - newsy www.cytrusy.net.pl

Strony o kwiatach  Strony o roślinach Ranking stron


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administratora