Wysłany: 2014-10-13, 22:47 Nasionka palm - pomożecie zidentyfikować co to?
Dziś mąż przyniósł mi z ogrodniczego coś takiego: "Palmy Mieszanka"
Na opakowaniu nic nie napisali co to może być, ani żadnych konkretów jak to potraktować.
W środku było pięć nasionek, każde inne. Może ktoś będzie wiedział co to?
Z góry dzięki za pomoc
_________________ Give a man a fish, and you'll feed him for a day. Give him a religion, and he'll starve to death while praying for a fish.
Też mi to przyszło do głowy, ale to nasionko nie ma tego "rowka" po drugiej stronie. Więc teraz pytanie czy są jakieś daktyle bez tego rowka? I czy trzeba te nasionka jakoś zetrzeć papierem ściernym?
_________________ Give a man a fish, and you'll feed him for a day. Give him a religion, and he'll starve to death while praying for a fish.
Ja nasionko daktyla sadziłem z owocu, jak trafiłem przypadkiem i moje zęby do dziś mają uraz z tego czasu , ale nie pamiętam żadnego piłowania wsadziłem i wyrosło.
_________________ Każdy pasowany na Kawalera Orderu Uśmiechu, musi wypić kielich soku z cytryny, tzw. "próba soku z kwaśnej cytryny".
Center, no to wszystko jasne Dokonałeś skaryfikacji własnymi zębami
Chyba wrzucę je do termosu na 48 godzin, a potem do ziemi i już. Nie będę nic piłować, nie mam nawet pilnika w domu
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 28 Maj 2013 Posty: 249 Skąd: Szczere Pola
Wysłany: 2014-10-14, 13:56
To nie wygląda na daktyla. Ja sadziłam je prosto z owocu, bez jakichś większych przygotowań i wschodziły. Tylko po bardzo długim czasie (nie pamiętam już ile im to kiełkowanie zajęło).
Pomógł: 7 razy Dołączył: 22 Cze 2010 Posty: 1527 Skąd: Polska
Wysłany: 2014-10-17, 00:04
Nr 5 to pewnie Washingtonia albo Sabal palmetto ale raczej to pierwsze. Nr 3 może być Bamboo palm. Nr2 to mozari palm na 80% a 20%, że Queen palm. Nr 4 da się wypatroszyć z tej białej owijki? Trochę barwy lipne do rozpoznawania.
_________________ Jak kochać to księżniczkę, jak kraść to miliony.
Dzięki wielkie! Nasionka już się moczą, jutro cyknę jeszcze raz fotkę przed posadzeniem do ziemi Postaram się złapać lepsze kolory.
Czy na początek wystarczą kubki jednorazowe 0,3 litra, czy od razu dać większe doniczki?