Wysłany: 2021-01-02, 20:19 Kilka pytań o kalamondynę
Cześć.
Nie jestem do końca przekonany czy to dobra tablica na te pytania, gdyby nie była to prosze moderatora o przesunięcie na dobrą
Kupiłem w markecie kalamondynę, miała 1 owoc który był dojrzały. W środku były 4 nasiona, wszystkie wysiałem i po miesiacu jest taki efekt:
Jak widać z 2 nasion wyrosły po 2 rośliny, z jednego pojedyncza. A jedno chyba było martwe.
Czytam w internecie że wszystkie nasiona kalamondyny są wielozarodnikowe i mam w związku z tym pytania:
1. Podobno cytrusy wychodowane z takich nasion owocują dużo szybciej niż z 1 zarodkowych, prawda to?
2. Można też przeczytać w necie że kalamondyna jest jednym z nielicznych cytrusów które wysiane z nasion bardzo szybko owocują ( 2-3 lata od wysiania ) , prawda to?
3. Czy ta pojedyncza sztuka to było jednak nasiono jednozarodkowe? i będzie owocować później niż te podwójne?
4. Z tych podwójnych to będą szybciej owocować obie czy tylko ta mniejsza z każdej pary?