Dominiku chciałem Ci serdecznie podziękować. Poznajesz na fotkach (przepraszam że w Twoim temacie). Wybrałem bez pączków, za to z grubym pniem i jeszcze wyższe.
Wystarczy teraz przycinać koronę.
Tak jak napisałeś po 43 złote w OBI.
W sprzedaży jest 6 odmian cytrusów.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Gru 2011 Posty: 763 Skąd: Stalowa Wola
Wysłany: 2013-03-19, 12:47
Ej nooo dlaczego mam tak daleko do OBI? Jak się jakaś dobra dusza wybiera do OBI i mogła by później mi wysłać to niech mi da znać.
_________________ Kłos pszenicy, iść dębowy, jarzębina - podobnie jak my rodzą się, wzbierają sokami, rozkwitają, potem zaś starzeją się, więdną, umierają. Podobnie jak my kochają pieszczotę i nie znoszą brutalności. Przed nimi (...) można otworzyć duszę i znaleźć odzew.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Gru 2011 Posty: 763 Skąd: Stalowa Wola
Wysłany: 2013-03-19, 19:56
jozef1952 napisał/a:
Alberto to są duże rośliny więc z wysyłką byłby kłopot.
Jak w 150cm się zmieści to da radę.
_________________ Kłos pszenicy, iść dębowy, jarzębina - podobnie jak my rodzą się, wzbierają sokami, rozkwitają, potem zaś starzeją się, więdną, umierają. Podobnie jak my kochają pieszczotę i nie znoszą brutalności. Przed nimi (...) można otworzyć duszę i znaleźć odzew.
Zakupiłem pomarańczę z wyprzedaży cytrusów w jednym ze sklepów (Wraz z innymi 3 cytrusami). Liście wyglądają na w miarę zdrowe, bez żadnych szkodników, jedynie trochę zakurzone co bardzo łatwo schodzi pod wodą. Roślina miała sporo czerniejących gałązek więc wszystkie poprzycinałem wraz z kawałkiem zdrowej tkanki (Roślina na zdjęciu już po obcinaniu). Proces ten nie był zbyt zaawansowany i wyglądał jakby zaczął się zaledwie kilka dni wcześniej ale tutaj pojawia się moje pytanie, co może być powodem tych czarnych gałązek? Dodam, że 2 z 3 pozostałych cytrusów również mają pojedyncze czarne końcówki gałązek, a ziemia jest bardzo twarda, na moje oko typowa gliniasta jak to miało miejsce u mandarynki, o której pisałem w innym poście kilkanaście dni temu, a roślina mogła stać w sklepie sporo powyżej 2 tygodni.
Stała całą noc wyjątkowi na biurku przy oknie, a kilka minut po zestawieniu ujrzałem na nim nieproszonego gościa, którego widać na zdjęciu poniżej. Co to za stworzenie i czy powinienem się martwić jego obecnością, a jeśli tak to co zrobić, aby się go pozbyć?
_________________ Serdecznie pozdrawiam i witam Cię Gość
Ostatnio zmieniony przez Dominik 2020-11-22, 14:12, w całości zmieniany 1 raz
To Prosionek. Mogą obgryzać korzenie i podstawy łodyg, co powoduje więdnięcie.
Pod doniczkę włóż mokry ręcznik papierowy, one lubią wilgoć. Sprawdzaj kilka razy dziennie czy się pojawią, tak udało mi się je wyeksmitować
Jeden z owoców odpadł przy przestawianiu rośliny jeszcze następnego dnia. Miał pełno pestek, był wyraźnie słodki z wyraźną kwaśnością ale był o wiele bardziej soczysty niż jakiekolwiek pomarańcze dostępne w marketach, a wyglądał następująco:
Ale także pojawił się problem. Nie podlewałem roślin od ok tygodnia, a dzisiaj po ok 30h nieobecności w mieszkaniu na 2 roślinach w tym na pomarańczy zaczęły szybko czernieć gałązki. Po przycięciu czarnych gałązek w dniu zakupu, nie pojawiały się kolejne, a podlewam raz na ok 1,5/2 tygodnie. Co może być powodem czernienia tych gałązek i jak temu zapobiec? Dodam jeszcze, że podobny problem mam z kumkwatem z tą różnicą, że jest on od dnia kupna, lecz przesadziłem go do nowej ziemi bo poprzednia była okropnie gliniasta i jak się okazało w trakcie przesadzania, korzenie były otoczone warstwą mokrej ziemi, więc ją wymieniłem i czernienie powoli zwalnia, lecz zostało jedynie ok 1/3 gałązek i na oko ok 20-25 liści. Poniżej wstawiam zdjęcia pomarańczy i cytryny, która też zaczęła czernieć. Dodam jeszcze, że gdy jestem w mieszkaniu (4-5 dni w tygodniu) z racji na zdalne studia zraszam je po 5-10 razy dziennie lecz do doniczki nie dostaje się więcej niż czasami pojedyncza kropla wody.
_________________ Serdecznie pozdrawiam i witam Cię Gość